Antika és Fidel36 oldala
Üdvözöllek az oldalon!

Az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez regisztrációra van szükség.

Az oldalon minden teljesen ingyenes 
HomeGy.I.K.RegisztrációBelépés
Ki van itt?
Jelenleg 18 felhasználó van itt :: 5 regisztrált, 0 rejtett és 13 vendég

Erabera, joe204, missem, rollroy, tibor2222

A legtöbb felhasználó (84 fő) 2011-09-06, 17:35-kor volt itt.
Most active topic starters
rollroy
 
anhxxx
 
titmit
 
lasavn
 
tonyanh
 
buneo
 
joe204
 
Marmax
 
WarezGuru
 
pentium11
 
Statistics
Összesen 47109 regisztrált felhasználónk van.
Legújabb felhasználó: sandekappu

Jelenleg összesen 461663 hozzászólás olvasható. in 299942 subjects
Social bookmarking
Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of antika és fidel36 oldala on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Antika és Fidel36 oldala on your social bookmarking website
Reklámok/Toplist
web site traffic statistics Flag Counter
Latest topics

Share | 
 

 Various Authors-Ízek és kultúrák 1-13

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
mustang18Hozzászólások száma : 344
Születésnapod : 1970. Mar. 18.
Regisztrált: : 2012. Apr. 18.

TémanyitásTárgy: Various Authors-Ízek és kultúrák 1-13   2013-02-23, 11:05

Various Authors-Ízek és kultúrák 1-13
[You must be registered and logged in to see this image.]
Könyv címe: HVG Könyvek - Ízek és kultúrák teljes sorozat
Kiadás dátuma: 2011 - 2012
Formátum: PDF
Méret:530 mb
A sorozat részei:

Ízek és kultúrák 1 – Mexikói konyha
A mexikói konyhamûvészet gyökerei még a Kolumbusz elõtti kultúrákból erednek. Máig megõrizte e régi korok étkezési szokásait, az ételek elkészítési módjait, és két legfontosabb alapanyagát: a kukoricát és a csilit. Az óvilágból – Spanyolországból, Franciaországból, Hollandiából és Közép- Európából – hozott konyhákkal összeolvadva egy egészen sajátos gasztronómia jött létre, amely mind erõteljes ízvilágával, mind eredeti kivitelezésével csodálatos meglepetéseket tartogat.

Ízek és kultúrák 2 – Francia konyha
Franciaország a gasztronómia hazája. Gazdag kulturális hagyományait sikerült lefordítania a konyhamûvészet nyelvére. Izgalmas, ínyenc ételeikhez mindig olyan bort kínálnak, amely kiteljesíti az ízeket és illatokat. A francia konyha a minõség és az elegancia szimbóluma. Henri Gault és Christian Millau 1973-ban adta közre kiáltványát Éljen az új francia konyha! címmel, amelyben többek között felhívják a világ szakácsainak figyelmét arra, hogy „milliónyi étel vár még feltalálóra”. S ezért a franciák mindent meg is tesznek.

Ízek és kultúrák 3 – Orosz konyha
Az orosz konyhamûvészet ötvözi az egyszerûséget a fantáziával, ami hûen tükrözi az ország soknemzetiségû társadalmának sokszínûségét is. Oroszföldön az idõk folyamán különleges elegyet képezett az ázsiai és európai kultúra. A mai orosz konyha sok-sok különlegessége az ország hatalmas kiterjedésének, a változó, zord éghajlatnak és a történelmi hagyományoknak egyaránt köszönhetõ. A jellegzetes orosz étkek kiadósak, ugyanakkor kifinomultak, és legfõképp ízletesek. Orosz módra étkezni sokkal több, mint néhány ismert különlegességet fogyasztani: az ételkóstolás mûvészetét jelenti.

Ízek és kultúrák 4 – Török konyha
A török konyhamûvészet hatása az egykori Oszmán Birodalom egész területén jól érzékelhetõ. A törökök imádnak a konyhában serénykedni, mi több, fõztjükkel másokat is szívesen elkápráztatnak. Ételük vagy csípõs, vagy nagyon édes, de egy biztos: sohasem unalmas. A hozzávalók közül nem hiányozhatnak a zöldségfélék, a friss gyümölcsök és a sült dió, amelyet illatos fûszerekkel vagy gyümölcsöntettel varázsolnak tökéletessé. Az országot körülölelõ négy tenger vize bõvelkedik ízletes csemegékben, a hegyvidéken legelõ juhok tejébõl világhírû sajt és joghurt készül, a bárányhús elkészítésének pedig ezerféle módját ismerik.

Ízek és kultúrák 5 – Olasz konyha
Minden recept legfontosabb hozzávalója a képzelõerõ. S ezt az olasz konyhamûvészet mesterei szinte mindenkinél jobban tudják, hiszen még egy adag lisztbõl is tésztacsodát képesek alkotni. És bûvölik a rizottókat, az antipastikat, a pastákat, a fagylaltokat, hogy csak a legismertebbeket említsük. Itália elévülhetetlen érdemeket szerzett a nemzetközi gasztronómia fejlõdésében. Klasszikus receptjei közt a legkülönbözõbb tájegységek kreációi kapnak helyet, amelyeket északon friss vajjal kevernek, délen olívaolajjal tökéletesítenek, s a mediterráneum különleges ûszereivel, illatával tesznek ellenállhatatlanná.

Ízek és kultúrák 6 – Indiai konyha
Az autentikus indiai konyha a legnemesebb kulináris tradíciókkal büszkélkedhet. E gasztronómiai kaleidoszkóp India kulturális sokszínûségét tükrözi, s a legízletesebb és legegyszerûbb vegetáriánus ételeket éppúgy magában foglalja, mint a tucatnyi hozzávalóval készülõ ínyencségeket. Minden tájegységnek megvannak a saját ételkülönlegességei, amelyeket az adott népcsoport, a vallás, a történelem vagy a földrajzi környezet ihletett, és amelyeket minden étterem, minden háziasszony a saját igényei szerint alakít. Ráadásul a gyarmati idõkben – a britek hatására – kialakult egy fajta,izgalmas koloniális konyhamûvészet is.

Ízek és kultúrák 7 – Kínai konyha
A rendkívül sokszínû kínai konyha jóval több, mint amit a nyugaton elterjedt kínai gyorséttermek sablonos étlapjai kínálnak. A receptek változatosak: a kantoni étkek kifinomultságától a hagyományosan csípõs szecsuáni fogásokig széles a paletta, de mindegyikük közös jellemzõje a kontrasztos ízvilág, a rizs- és tésztaalap kombinációja, a zöldséges, hal- és húsételek, illetve a gyors pirítás technikája, valamint az, hogy a kínai étkezés elképzelhetetlen jellegzetes kísérõitala, a tea nélkül.

Ízek és kultúrák 8 – Spanyol konyha
A spanyol konyhamûvészet több hagyományból táplálkozik – galíciai, katalán és andalúz elemeket egyaránt felfedezhetünk benne –, s ezek mindegyike külön-külön is eltérõ történelmi fejlõdés és változatos földrajzi adottságok eredõje. Közös vonásuk azonban a hagyományos ízek dominanciája, az olívaolaj szinte kizárólagos alkalmazása és a sertéshús kiemelkedõen fontos szerepe. Spanyolország gasztronómiai körképe azonban nem teljes a kelta, római vagy arab hatások, illetve az Újvilágból érkezõ és az ország kulináris szokásait alapjaiban megváltoztató élelmiszerek nélkül.

Ízek és kultúrák 9 – Német – Osztrák konyha
Az Osztrák–Magyar Monarchia, az Oszmán Birodalom és az orosz fennhatóság egyaránt befolyással voltak Közép-Európa alapvetõ étkezési szokásaira. A térség sajátos éghajlata és a hajdanvolt nehéz életkörülmények a tápláló étkek – kiadós levesek, párolt húsok –, valamint a speciális tartósító eljárások elterjedésének kedveztek, mint a füstölés vagy a pácolás. A németek és az osztrákok – a legtöbb közép-európai néphez hasonlóan – nagy élvezettel fogyasztanak mindenféle húst és húskészítményt, kiváltképp kolbászt és más felvágottakat, kedvelt köret a káposzta és a krumpli, de nem hiányozhat az asztalról a könnyû bor, az erõs sör, a fûszeres kenyér, a különféle fûszerek, a tejföl vagy a joghurt sem

Ízek és kultúrák 10 – Görög konyha
Úgy tartják, hogy a görög konyha – könnyed, vidám ízeivel – az egyik legfinomabb és legegészségesebb a világon. Ezt az ízvilágot kiváló minõségû alapanyagok kombinációja gazdagítja. S hogy honnan a jellegzetessége? Minden bizonnyal a buja növényzetet éltetõ szikrázó napsütésben, a sok-sok zöldségfélében, gyümölcsben és fûszernövényben, a tenger gyümölcseiben, juhnyájakban és olajfaligetekben rejlik a karakteres görög ételek sikerének titka. S ha mindez nem volna elég, Göröghon konyhamûvészetét az antik kulináris hagyományok teszik teljessé.

Ízek és kultúrák 11 – Arab konyha
Az arab konyha az egyik legõsibb a világon: hatalmas területen hódít, és karakterét alapvetõen meghatározzák az iszlám elõírásai. Az arab országokban mindenütt tetten érhetõ jellemvonásai mellett felfedezhetünk helyi sajátosságokat is, amelyeket olyan változatos tájegységek ihlettek, mint az Arab-félsziget sivatagjai vagy a Földközi-tenger partvidéke. Az arabok már az ókorban is ismert kereskedõk voltak, és megismertették a világgal az addig egzotikumnak számító keleti csemegéket. Az arab konyhamûvészet kifinomult, gazdag ízvilággal rendelkezik, és nagyon egészséges.

Ízek és kultúrák 12 – Japán konyha
Az újra mindig fogékony japán konyhamûvészet évezredes története során saját stílust teremtett, magába olvasztva olyan egymástól igen különbözõ kulináris hagyományokat is, mint a kínai vagy a portugál. A sintoizmus, a zen és Japán szigetország mivolta a helyi gasztronómiára is nagy hatással volt. A japán konyha felhasználja mindazt, amit a tenger kínál, az étrend így nagyon egészséges: kevés zsír, sok zöldségféle nyersen és fõzve egyaránt. A japán menü aprólékos kidolgozottsága és az ízléses tálalás révén megteremti az érzékek harmóniáját: nemcsak íz-, de látványvilága is tökéletes.

Ízek és kultúrák 13 – Thai konyha
Thaiföld egzotikus és kifinomult konyhamûvészete könnyen rabul ejti az embert. Az ízek, az illatok és a szemet gyönyörködtetõ asztaldíszek mágikus varázsa a legkritikusabb ínyenceket is elvarázsolja. E távol-keleti konyha igen sokrétû, amely történelmi hagyományait és a külföldi tradíciók befolyását is híven tükrözi. A XVII. században portugál hajósok érkeztek, akik indiai, arab, holland, francia és japán kereskedõkkel üzleteltek. E kultúrák jellegzetes ízvilágukkal mind hozzájárultak a thai konyha sokszínûségéhez. Így nem meglepõ, hogy a thai konyha ennyire különleges, egyedi és közkedvelt világszerte.
Kód:
http://speedshare.eu/xzotm8o8qhxt/Various_Authors-Ízek_és_kultúrák_1-13.zip.html
Vissza az elejére Go down
berzegyHozzászólások száma : 18
Születésnapod : 1990. Jul. 31.
Regisztrált: : 2015. Oct. 11.

TémanyitásTárgy: Re: Various Authors-Ízek és kultúrák 1-13   2015-10-11, 22:17

köszönöm
Vissza az elejére Go down
 
Various Authors-Ízek és kultúrák 1-13
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Antika és Fidel36 oldala :: --==LETÖLTÉSEK==-- :: Digitális Könyvek-
Ugrás: